La salut mental dels universitaris
Un estudi realitzat pel Govern d’Espanya en 2023 sobre la salut mental en l’estudiantat de les universitats espanyoles aborda la problemàtica de la salut mental en els estudiants universitaris d’Espanya, subratllant l’impacte de factors com la pandèmia de COVID-19, l’aïllament social i l’estrès acadèmic en el seu benestar. Destaca que una significativa proporció de l’estudiantat enfronta problemes com a depressió, ansietat, insomni i pensaments suïcides, amb dades de prevalença alarmants que suggereixen que aproximadament la meitat dels estudiants han experimentat símptomes depressius i d’ansietat. Encara que moltes universitats disposen de serveis de suport psicològic, el seu ús és limitat a causa del desconeixement, llistes d’espera o recursos insuficients.
Els estudis realitzats inclouen una anàlisi quantitativa per a determinar la prevalença i factors de risc dels problemes de salut mental, i un altre qualitatiu centrat en identificar barreres i recursos per al benestar emocional. Entre les barreres identificades es troben les limitacions econòmiques, la burocràcia, la pressió acadèmica, la falta d’informació clara i accessible, i problemes relacionats amb la inclusió i accessibilitat. En contrast, es valoren positivament recursos com el suport familiar, les beques, la diversitat d’activitats acadèmiques i d’oci, i les relacions interpersonals.
El document subratlla la necessitat d’un enfocament integral i coordinat per a promoure entorns saludables en les universitats. Això inclou mesures com millorar els serveis d’orientació psicològica, fomentar espais inclusius, revisar els continguts acadèmics i les metodologies pedagògiques, ampliar l’accés a beques i recursos econòmics, i promoure una major participació estudiantil. Així mateix, es proposen canvis estructurals i de perspectiva, enfocats a posar a l’estudiantat en el centre de les polítiques universitàries per a crear una experiència més equitativa i enriquidora.